2018 10 31 Święto ziemniaka

Tegoroczne „Święto ziemniaka” – rozpoczęło się od prezentacji przygotowanej przez uczniów lasy VII, dzięki której poznaliśmy historię pojawienia się ziemniaków w Polsce, ich zastosowaniu, gatunkach i warunkach uprawy. Poznaliśmy też związane z nimi nazewnictwo spotykane w różnych regionach Polski. Informacje te przydały się w integracyjnych konkursach. Największą atrakcję stanowiły konkursy kulinarne dla klas IV-VIII polegające na przygotowaniu potraw z ziemniaków. Trzyosobowe jury z każdej klasy miało przyjemność degustowania ziemniaczanych smakołyków. Zwycięzcami w tej konkurencji zostali uczniowie klasy VIII. Dla młodszych ogłoszono konkurs na najciekawszą postać wykonaną z kartofli i warzyw. Tu bezkonkurencyjni okazali się pierwszoklasiści.

Wszyscy z niecierpliwością oczekiwali na tradycyjną degustację gotowanych w mundurkach pyrów. Na zakończenie chętni uczniowie mieli możliwość wykazania się umiejętnością toczenia, przenoszenia i turlania gruli. Organizatorkami „Święta ziemniaka” były panie: Anna Banaszczyk, Małgorzata Leśniewska, Jolanta Pawlikowska i  Kamila Wojtania.